Dödsfall – polisens arbete
Är du anhörig till någon som dött och dödsfallet utreds av polisen? Här finns information om hur polisen arbetar med dödsfall.
Dödsfall med eller utan misstanke om brott
Polisen har i uppdrag att utreda vissa typer av dödsfall, för att utesluta att brott ligger bakom dödsfallet. Är det en olycka som orsakat dödsfallet eller har personen blivit utsatt för ett brott? Har personen dött av naturliga orsaker eller är det självförvållat? När denna typ av frågor uppstår har polisen i uppdrag att fastställa dödsorsaken.
Avsked
Handläggaren på polisen informerar om möjligheten att ta avsked i samband med att du som anhörig får informationen från Rättsmedicinalverket (RMV). Avskedet hanteras inte av polisen utan det är den begravningsbyrå du som anhörig valt att anlita som ansvarar för och hjälper till med avsked.
Frågor kring dödsfall
Det kan finnas frågor kring dödsfall där polisen inte alltid är de som kan ge bäst svar. Då kan du som anhörig få hjälp av:
Begravningsbyråer
Du som anhörig har ansvar för att kontakta en begravningsbyrå för att få hjälp med det praktiska kring en begravning. Sådan kontakt kan tas i direkt anslutning till dödsfallet och du bör ta reda på om det finns en begravningsförsäkring som kan hjälpa till med kostnaden.
Begravningsbyråerna har olika tjänster och kan ge råd och stöd när det exempelvis gäller begravningsceremoni eller minnesstund, juridisk rådgivning kring testamenten och hjälp med att göra bouppteckning.
Svensk ambassad vid dödsfall utomlands
De flesta begravningsbyråer erbjuder stöd till anhöriga när någon har dött utomlands, men du kan även få hjälp och stöd av den svenska ambassaden i det land där dödsfallet inträffar.
Reseinformation från UD - dödsfall utomlands
Efterlevandeguiden
Efterlevandeguiden hjälper dig med information och checklistor på vad du som anhörig behöver hantera här och nu, och vad som kan vänta till senare. Dessa checklistor kan vara till stor hjälp för att få en överblick av vad du som anhörig förväntas göra när en närstående har gått bort.
Dödsorsak och obduktion
För att försöka fastställa dödsorsaken behöver en rättsmedicinsk obduktion genomföras, och den utförs på RMV, Rättsmedicinalverket. När obduktionen är färdig och det slutliga utlåtandet kommit, kontaktas anhöriga av handläggaren med information om resultatet. Handläggaren på Polisen kontaktar anhörig när det slutliga utlåtandet kommit från Rättsmedicinalverket (RMV). Oftast kan en dödsorsak fastställas, men inte alltid. Om du som anhörig har ytterligare frågor kring dödsorsaken går det bra att kontakta Rättsmedicinalverket (RMV).
Rättsmedicinalverkets webbplats
Övriga frågor
Om du har övriga frågor och funderingar kan du kontakta handläggaren via 114 14.